Het ruige bergeiland
Pico is na São Miguel het grootste eiland van de Azoren. Het landschap wordt gedomineerd door de gigantische Montanha do Pico, met 2351 meter de hoogste berg van heel Portugal.
De hoogste berg van Portugal
De eilanden Faial, São Jorge en Pico vormen de centraal gelegen driehoek binnen de archipel Azoren. Afhankelijk van de weersomstandigheden zie je vanuit het vliegtuigraampje de ‘golden triangle’ onder je liggen en vliegt de piloot langs de top van de vulkaan Montanha do Pico voordat hij de landing inzet. Pico is na São Miguel het grootste eiland van de Azoren en ontstond circa 200 duizend jaar geleden na een hevige vulkaanuitbarsting. Het landschap wordt gedomineerd door de gigantische Montanha do Pico, met 2351 meter de hoogste berg van heel Portugal. En of je nou per boot of per vliegtuig op Pico aankomt, deze indrukwekkende mastodont torent immer boven alles uit! De geoefende wandelaar wacht een drie uur lange beklimming naar de top, klauterend over rotspartijen naar het hoogste punt van Portugal. Boven wacht een kijkje in een 700 meter brede en 30 meter diepe krater. Extra beloning bij helder weer: een indrukwekkend panorama over de buureilanden Faial, São Jorge en soms zelfs Terceira. Geen zin in zoveel uitdaging? Bezoek dan in ieder geval het Lagoa do Capitão-meer. Met het beste uitzicht op de Montanha do Pico is dit zonder enige twijfel één van de meest fotogenieke plekjes van het eiland.
Grotten, dolfijnen, walvissen en orka's
Op de Azoren zijn ruim 300 vulkanische grotten en tunnels te vinden. Meer dan de helft daarvan bevindt zich op Pico. Daal samen met een gids af in de pikzwarte tunnel van Grutta das Torres. De formaties die je gids onderweg toont, behoren tot de mooiste van de Azoren! Van een geheel andere orde, maar zeker niet minder spectaculair, zijn de voor de kust rondzwemmende dolfijnen, orka's en walvissen. Vanuit het dorpje Lajes do Pico boek je gemakkelijk een safari op zee. De kans is zeer groot dat je deze prachtige zeezoogdieren van dichtbij zult zien rondzwemmen. Terug in Lajes do Pico kun je in het Museu dos Baleeiros alles te weten komen over het belang van de walvisjacht voor de bewoners van Pico. Bekijk de scherpe harpoenen en speren waarmee op deze reuzen werd gejaagd en verwonder je over hoe er kunst werd gemaakt van de walvisbotten.
Vinhas do Criaço Velha
Pico staat bekend om de uitstekende wijnen die op het eiland worden geproduceerd. De veelal langs de kust lopende wijngaarden worden omgeven door stenen muurtjes. Ze vormen een indrukwekkend mozaïek van zwarte lavastenen en beschermen de wijnstokken tegen het zoute water en de harde wind van zee. Het warme klimaat en de minerale rijkdom van de lavabodem zorgen voor bijzondere wijnen. De uitgestrekte lavavelden die kenmerkend zijn voor het landschap worden door de plaatselijke bevolking liefkozend 'terras de biscoito' (koekjesvelden) genoemd. Vanwege het uitzonderlijke karakter werd het wijngaardlandschap van Pico in 2004 door UNESCO erkend als Werelderfgoed. De Verdelho-wijn die naar andere Europese landen en naar Amerika wordt geëxporteerd, was zelfs tot aan het hof van de Russische tsaren geliefd. Wandel in de wondere groen-zwarte wereld door met lavastenen ommuurde wijnvelden en proef deze karaktervolle wijn van de Azoren. Pico bello!