Een eiland vol verwonderingen!
São Miguel heeft vele verrassingen voor je in petto. Van theeplatanges in het westen tot een ruig binnenland met watervallen en bergmeren. En een kustlijn die telkens anders is!
Het binnenland
Het centrale deel van São Miguel heeft enkele verrassingen voor je in het verschiet. Ben je bijvoorbeeld ooit op een ananasplantage geweest? De heerlijk zoete ananassen worden gekweekt in kleine kassen vlakbij Ponta Delgada. Deze kassen vormen een leuke tussenstop richting het centrale gedeelte van het eiland. Of bezoek de enige theeplantage van Europa, de Gorreana Tea Factory, en kom te weten hoe dit typische Chinese product hier in dit glooiende landschap belandde. Zet vervolgens koers richting het ruige binnenland en maak een tussenstop bij Salto do Cabrito. Misschien niet de grootste waterval van São Miguel, maar alleen de weg ernaartoe is al avontuurlijk en adembenemend mooi. Sluit je rondrit in stijl af en eindig bij het meer Lagoa do Fogo. Aanschouw hoe het water een turquoise gloed krijgt als de zon door de wolken heen breekt. De met dikke dennen begroeide oevers doen denken aan de Canadese wildernis.
Het ‘verre’ oosten
Het oosten van het eiland São Miguel leent zich uitstekend voor een rondrit langs de veelzijdige kust. Kleine dorpjes verspreid over hellingen en heuvels worden afgewisseld met spectaculaire uitzichten op zee. De omgeving nodigt uit tot uitdagende wandelingen langs de kust of een duik in zee (probeer het strand bij Povoação). Of verken het veel bezochte Furnas, een dorp met een luchtje eraan! Naast de beroemde botanische ‘Terra Nostra’ tuinen trekken vooral de midden bij het dorp liggende stomende zwavelpoelen de aandacht. Hier borrelt uit de diepste krochten kokend water omhoog en kringelt vervaarlijk sissend witte mist de lucht in. Het zal je daarom waarschijnlijk niet verwonderen dat Furnas vooral bekend is vanwege de thermale baden. Het warme water zou helend werken voor verschillende lichamelijke kwalen en werkt bovendien heel ontspannend. Een ideale afsluiting na een stevige wandeling. Relaxen in dampend vulkanisch water in een groene oase van varens en palmen. Paradijselijk!
De keuken van de Azoren
Omdat vis en zeevruchten hier overvloedig voorkomen, zijn de Azoren een waar paradijs voor liefhebbers van verse vis. Gegrild, als visstoofpotje of in soepen, hier kun je vis proeven die op verschillende manieren is bereid. Proef de lokaal gevangen tonijn, roze van kleur en met een zachte, licht gezouten smaak. Een andere delicatesse is octopus gestoofd in rode wijn, in veel restaurantjes terug te vinden op de menukaart. Een typisch vleesgerecht van het eiland São Miguel is de 'cozido das Furnas'. Dit voedzame stoofgerecht wordt ondergronds bereid, waarbij gebruik wordt gemaakt van de thermische hitte van de grond. In Furnas kun je zelf meemaken hoe dit gerecht aan de rand van het vulkaanmeer wordt klaargemaakt. Een klassieker die in dit rijtje niet mag ontbreken is de kaas afkomstig van het eiland Sao Jorge. Het gras op dit vochtige vulkaaneiland zorgt voor een rijke ietwat peperige smaak. Heerlijk met een vinho!